vendelawendt

Kategori: Resor

PHU QUOC

Igår lämnade jag Ho Chi Minh City runt 07.00 och åkte mot flygplatsen för att vid 09.25 flyga mot Phu Quoc. Resan tog ca 50 minuter innan vi landade på denna fantastiska lilla ö. Det var så skönt att komma bort från all trafik och kaos i Ho Chi Minh City och istället till landsbygden. Jag bor på en liten mysig gata med små restauranger och en liten farm, bara 100m från stranden. Direkt när jag kom fram igår så checkade jag in, duschade och gick sedan ner till stranden med min bok och låg och läste i flera timmar. Stranden var hyfsat tom, men antagligen för att det var lunchtid och dessutom då solen var som starkast. Jag vet att vietnameser är väldigt försiktiga med solen, precis som australiensare. Det är väl så när man bor i ett land där solen är såpass stark, det är ju lite annorlunda för oss svenskar som till och med på sommaren har begränsade soldagar. 

Efter några timmar i solen frågade jag på mitt hotell om det fanns någon supermarket eller shoppingcenter i närheten eftersom jag ville handla hudkräm, vill verkligen inte att solen torkar ut huden trots att jag är jättenoga med 50+ solkräm. De sa att det finns inte en enda affär på hela ön (snacka om landsbygd) men att jag kunde gå till deras kvällsmarknad. Så jag tog en promenad dit på ca 45 minuter och hittade som tur var nivea hudkräm. 

I går kväll somnade jag runt 21 och var uppe vid 05.30 för att springa på stranden. Det var ett tag sedan jag tränade och efter att ha flugit så mycket de senaste dagarna så är det skönt att få igång blodcirkulationen i kroppen ordentligt. Jag tänkte att 05.30 är en perfekt tid för mig som föredrar en folktom strand för att springa, men gud så fel jag hade. Med tanke på det jag sa med tom strand igår eftermiddag så borde jag förstått att precis efter soluppgången är den bästa tiden för vietnameser att bada eftersom solen inte alls är stark då. Så jag möttes av ett dussintals familjen på stranden som redan vid 06 byggde sandslott, sprang omkring, sparkade boll och hoppade i vågorna. Herregud, hade detta varit i Europa så hade majoriteten fortfarande sovit. Så springturen blev inte jättelång eftersom jag fick springa runt alla lekande barn på stranden. Och efter ca 10 minuter låg där även en död hund på stranden... På rygg med benen rakt upp i luften och alldeles stel, med munnen och ögonen öppna. Usch jag blev så rädd och känslosam som jag är fick jag jätteont i hjärtat och kunde inte få bort bilden ur huvudet. Började må illa eftersom det luktade väldigt illa och vände strax tillbaka och gick hem igen. Jag hoppas att personalen har tagit bort hunden snart så den inte ligger där hela dagen i solen, så hemskt :( 

Nu har jag i alla fall precis ätit frukost på takterrassen på mitt hotell. Har inte riktigt vant mig vid vietnamesisk mat och frukost än, trodde det skulle vara mer likt thaimat men det är faktiskt väldigt annorlunda. Äter mest banan, vattenmelon och ägg till frukost. Resten ser mest ut som koögon, genomskinliga nudlar i genomskinlig soppa med några oidentifierade saker som flyter omkring. Eftersom det inte alls ser aptitvänligt ut så är det svårt att få kroppen att vilja testa något som ögonen absolut inte vill. Får nog bli frukt till frukost de resterande dagarna också haha. 

Stranden:Kvällsmarknad:Soluppgång:

THAILAND

1. Australien âœ” 

2. Nya Zeeland âœ”

3. Fiji âœ”

4. Singapore âœ”

5. Malaysia âœ”

6. Thailand

I Thailand började jag med några dagar på Krabi. Gick på marknad, åt massa god thaimat, hängde med massa härliga personer som jag träffade på mitt hostel, åkte på dagsutflykter till massa öar i närheten. Hade det hur härligt som helst! Thailand var exakt så som jag hade förväntat mig. Mötte även upp en tjej som jag snackat lite med över facebook när jag var i Australien. Och vi drog även på en dagsutflykt med privatchaufför till massa härliga källor ute i skogen. Efter Krabi och alla härliga utflykter tog jag bussen 6 timmar rakt genom landet till andra sidan och där hoppade jag på en färja som tog mig till ön Koh Tao. Där hade jag fem dagar där jag bara slappade, solade, åt god mat och festade med ett härligt gäng som jag lärde känna på mitt hostel. Efter de fem dagarna mötte jag upp en svensk tjej som jag också pratat med på facebook redan när jag var i Australien. Tillsammans checkade vi in på Big Blue - ett dykcenter där vi skulle bo och ta vårt Open Water dykcertifikat. Dagarna bestod av att plugga dykteori, spendera timmar i havet och hänga med de människor från hela världen som vi hade hamnat i samma dykgrupp som. Ännu en höjdpunkt på hela resan! När vi några dagar senare tagit vårt dykcertifikat och firat med gruppen, så tog vi nattbussen vidare mot Bangkok. Även i Bangkok hade jag så himla roligt! En stad full av backpackers, god mat och fest längs gatorna hela nätterna. Perfekt ställe att avsluta resan på! 

 

Ja, det var en liten tillbakablick på min backpackingresa som jag gjorde för snart två år sedan. Hoppas ni har tyckt om att se alla bilder! 

MALAYSIA

1. Australien âœ” 

2. Nya Zeeland âœ”

3. Fiji âœ”

4. Singapore âœ”

5. Malaysia 

6. Thailand 

Malaysia var det första landet på min resa som solo backpacker. Jag landade i huvudstaden Kuala Lumpur och hade några jobbiga dagar med att anpassa mig till omställningen att gå från att resa två till att vara alldeles själv. Just Kuala Lumpur var nog inte det bästa stället att börja på, jag kände mig inte särskilt säker när jag var ute så passade på att utforska på dagarna men så fort eftermiddagen kom gick jag tillbaka till mitt hostel. Det var en väldigt sliten stad, mycket fattiga och hemlösa som följde efter en och försökte dra i mig. Var noga med att gå på stora vägar och inte gå under broar m.m. Det var även många som ville ta bild med mig eftersom jag var en västerländsk tjej och det var tydligt väldigt ovanligt i Malaysia. Tog mest bilder där med min lilla GoPro som jag lätt kunde gömma i fickan istället för att gå omkring med min kamera. Fick i alla fall se en hel del på mina dagar i huvudstaden. Bland annat tvillingtornen Petronas towers, besökte en moské och massa tempel. Tog sedan tåget vidare mot Butterworth där jag gick till en terminal och tog färjan vidare mot ön Penang och den mysiga staden Georgetown. En riktigt historisk stad med massor av små färgglada hus och gatukonst. Kände mig otroligt mycket tryggare här och vandrade omkring hur mycket som helst och levde på billig färsk frukt och smoothies. Så gott! 

Efter några dagar i Georgetown tog jag färjan fyra timmar till ön Langkawi. Här bodde jag på ett hostel mitt ute i ingenstans och jag var den enda gästen på stället. Men där jobbade en massa härliga ungdomar från hela världen som jag hängde med och spelade vattenpolo med i poolen, kollade på film på en stor projektor på kvällarna, lagade mat tillsammans i restaurangköket, gick ut och festade, körde till en marknad och åt mat. Hade hur roligt som helst med dem! Jag hyrde även en liten moped och körde omkring på dagarna och försökte se så mycket som möjligt av ön. Stötte på en massa kossor på vägarna och apor som hoppade i träden runt mig. Man kan säga att resan inte började så bra psykiskt, men så fort jag kommit in i det här med att resa själv så njöt jag något enormt! Det är en speciell känsla att klara sig helt själv, vara beroende av sig själv, kunna göra exakt vad man vill. Resan blev bara bättre och bättre och det slutade med att just Malaysia är en av de länder som jag har mest minnen ifrån. 

Men tyvärr inte bara bra minnen. När jag landade i Kuala Lumpur försvann mitt bagage, jag hamnade i ett förhörsrum, jag blev rånad på Langawi och när jag skulle flyga mot Thailand hamnade jag på fel plan! Haha herregud. Deras flygplats bestod bara av ett enda rum med olika dörrar som var gaterna. Och dessutom hade de inga tv-skärmar med destination eller flygnummer på. Så jag ställde mig vid min gate men sen följde jag bara strömmen när de började släppa in folk och personalen som skulle kolla mitt boardingpass dubbelkollade inte så jag klev på planet med avgång före mitt. Och det skulle till Penang och jag skulle tillbaka till Kuala Lumpur för att byta flyg till Krabi. Som tur var så hade personen som skulle dubbelkolla boardingpassen efteråt gjort sitt jobb och såg att det stod fel destination. Så de fick avbryta säkerhetsgenomgången för att hämta mig och eskortera mig tillbaka till gaten. Men allt gick bra och jag hann med mitt flyg till Thailand! 

NEW ZEALAND

1. Australien âœ” 

2. Nya Zeeland 

3. Fiji

4. Singapore

5. Malaysia 

6. Thailand 

Efter att ha rest några veckor längs Australiens östkust flög vi vidare mot Nya Zeeland. Vi hade tyvärr inte så lång tid på oss, men eftersom vi fortfarande ville se landet så bestämde vi oss för att åka till bara sydön. Vi landade i Christchurch, hämtade upp vår lilla hyrbil och första dagen körde vi mot Lake Tekapo, Lake Wakana och vidare mot den lilla staden Queenstown. Det bästa med vår lilla hyrbil var att på taket fanns ett uppfällbar tält.

Lake Tekapo: Queenstown:Lake Wanaka: 

Hoppade även Bungy Jump. Detta på världens första bungy-ställe! Adrenalinkicken var, om möjligt, ännu större än när jag hoppade fallskärm. Och som om inte det vore nog åkte vi högre upp längs berget efteråt för att göra the Nevis Swing som är världens största gunga. Man spänns fast i sele och släpps sedan rakt ner i en dal och gungar flera hundra meter mellan bergen. Perfekt sätt att avsluta adrenalin-dagen på!

Nevis Swing:

 

Slog läger uppe på ett berg: 

Franz Josef Glacier:

EXCHANGE STUDENT

Hej! Tänk att det var år och månader sedan sist jag bloggade. Men bloggen har varit mitt forum att skriva och lägga upp bilder från mina resor. Så det har fallit sig mest naturligt att lägga ner den så fort jag varit hemma igen. Men eftersom jag är som jag är med min stora passion för resor och intresse för kameror och att fotografera så slutar varenda resa i tusentals bilder. Därför är det extra roligt att blogga när jag är iväg och kunna dela med mig av alla bilder. Plus att min familj tycker det är kul att få läsa om vad jag gör på dagarna. 

Och nu när ännu ett stort äventyr är på gång så känner jag redan hur det kliar i fingrarna.

Jag går på Kriminologiprogrammet på Malmö högskola, och hösten 2016 skickade jag in en ansökan om utbytesstudier och blev nominerad till mitt förstahandsval vilket var RMIT University i Melbourne. Nu var det över ett år sedan, och i September i år sattes allt i rullning med Malmö högskola och RMIT. Massa dokument som skulle begäras ut, blanketter som skulle fyllas i och ett stort tålamod och mycket väntan. Det har varit en lång och utdragen process, men förra veckan kom mitt antagningsbesked. JAG ÄR ANTAGEN! Så i Februari 2018 åker jag till Melbourne i Australien för ett halvår som utbytesstudent. Alla kurser är inte helt klara än men jag kommer läsa lite Criminal Justice och Criminal Psychology. Är så taggad på detta halvår! 

Så här kommer ni att ännu en gång få följa mitt äventyr på andra sidan jordklotet! 

MAGI

---------------OM MIN RESA - THAILAND---------------

Älskade, älskade, älskade Koh Tao. Jag var som sagt framme på ön en eftermiddag, och när jag väl fått allt på plats i mitt rum så började jag snacka med mina roommates. De jag klickade bäst med var en tysk tjej, en amerikansk och en engelsk kille. Så vi bestämde oss för att gå ut tillsammans på kvällen, och det var första gången jag upplevde Thailands nattliv. Vi dansade omkring i våra flipflops på stranden och gick längs huvudgatan från bar till bar. Jag skrattade så fruktansvärt mycket och bara njöt av att vara där i Thailand,  värmen, helt själv och ha lyckats ta mig till ännu destination helt själv och lyckats träffa ännu fler underbara människor. Hängde med de här människorna varenda kväll mina första dem dagar på Koh Tao innan de skulle dra vidare till nästa ställe, var väldigt ledsamt att säga hejdå. Vilket det såklart blir med alla människor. Extra jobbigt när man reser själv för man vet aldrig när det kommer nya människor som man klickar lika bra med och har så roligt tillsammans med. 

Denna dude från London var riktigt härlig och älskade att ta bilder, hahaha. Om han själv inte fotade med sin egen mobil så tjatade han på allt om alla om att ta upp sin egen mobil och ta en selfie. Så har en miljon sånahär bilder från varje utekväll. 
Dagen efter hängde jag med den tyska tjejen och vi solade, badade samt strosade längs den mysiga huvudgatan och satte oss tillslut på en restaurang för lunch. Alla restauranger hade sina utgångar mot den lilla gågatan, och sedan satt man på terrasser på baksidan med en helt fantastisk utsikt mot havet. 

Spenderade varenda kväll på någon av restaurangerna i solnedgången. Solnedgångarna på denna ö var heelt magisk. 

PÃ… RESA GENOM THAILAND

---------------OM MIN RESA - THAILAND---------------

Den 25 April blev jag upphämtad på mitt hostel i Krabi Town och körd till en busstation. Där fick jag visa mina biljetter och blev hänvisad till ett litet väntrum där jag fick en klisterlapp där det stod Koh Tao. Efter en stunds väntande kom min buss som skulle ta mig från Thailands västkust, sex timmar genom landet över till östkusten där jag skulle ta färjan vidare från en hamn Gjorde mig hemmastadd på bussen med min sarrong som jag köpt, den var helt perfekt som filt på bussen eftersom den var tunn. Hade man haft något tjockare över sig hade man svettats i värmen, men det var samtidigt skönt att ha något runt sig eftersom deras AC kunde vara lite kall ibland. Hade även min uppblåsbara kudde med mig och lite färsk mango att äta på resan. Eftersom jag gått upp så tidigt så sov jag nästan hela bussturen. Efter sex timmar på bussen var jag framme vid hamnen, där fick jag vänta ytterligare en timme på min färja. Tillslut var jag på färjan som skulle ta mig till Koh tao, och på den åkte jag kanske 2-3 timmar. Runt 16-17 på eftermiddagen anlände jag till ön Koh Tao, och wooow vilket ställe. Tog taxi dit jag skulle bo, och det var nog mitt favoritställe under heeela min resa. Älskade Koh Tao. Allt på denna ön var bara helt perfekt. Inget kunde ha blivit bättre under min vistelse där. Bodde precis på stranden på ett supermysigt hostel. Och utgången mot gatan låg direkt ut på den kända shoppingatan som var fullproppad med mysiga restauranger, butiker och barer. Helt perfekt ställe! Dessutom träffade jag de underbaraste människorna där och hade så otroligt kul mina 10 dagar på ön. Finns inget ställe jag vill så mycket tillbaka till som Koh Tao... 

TEMPEL

---------------OM MIN RESA - THAILAND---------------

Sista kvällen i Krabi besökte vi ett tempel som låg ganska nära vårt hostel. Alltid sån magisk stämning runt gamla tempel tycker jag. Mysigt och avslappnande att bara gå omkring och titta. Efter det fortsatte vi till kvällsmarknaden där vi passade på att shoppa en hel del innan vi satte oss på en mysig restaurang för att äta lite thaimat och ta en drink.Det var min sista dag i Thailand. Var tvungen att säga hejdå till Lisa redan på kvällen innan vi gick och lade oss, för morgonen efter var jag tvungen att gå upp supertidigt för att bli upphämtad av en taxi och körd till busstationen. Sedan fortsatte jag helt själv på min resa genom Thailand.

KRABI TOWN

---------------OM MIN RESA - THAILAND---------------   De flesta kvällar i Krabi hängde vi på deras nattmarknad. Stället var fullproppat med kläder, skor, mat, färsk frukt, drinkar och olika fruktjuicer. Allt var såå gott, och otroligt billigt.

UTFLYKT MED PRIVATCHAUFFÖR

---------------OM MIN RESA - THAILAND---------------

En dag i Krabi ville jag och den svenska tjejen gärna utforska lite av omgivningarna. Ifall man googlade på Krabi så kom det upp en hel lista med olika platser som de rekommendera en att åka till. Problemet var att allt låg ca 40min bort med bil, och sen ytterligare 20-30min ifrån varandra med bil. Men eftersom Thailand är så billigt så gick vi ner i receptionen på vårt hostel och frågade om de kunde ringa till ett taxibolag och fråga vad det hade kostat med en privat chaufför en hel dag. Det skulle kosta 2000 Thai Baht totalt, så vi betalade 1000 THB per person vilket är ca 236 kronor.

Så vi hade chauffören helt själva hela den dagen. Och vi började med att åka till ett känt ställe som hette Emerald Pools - det var dock mer ett ställe för att lokalinvånare snarare än turister. Antagligen för att det låg så långt bort. Så det var jag och Lisa där, omringade av endast thailändare. Det var superroligt att få se lite av lokalinvånarnas privatliv. I Asien är man annars så van vid att ALLA alltid finns där för att jobba, hjälpa till och fixa för oss turister. Deras liv går ut på att jobba, så det var kul att få se vad de gör när de faktiskt är lediga. Och eftersom vi var de enda turisterna där var VI stort utsatt mål för att bli fotad tillsammans med. Alla ville ta bild med de bleka västerlänningarna hahah. Även om vi inte alls var särskilt bleka jämfört med alla i Sverige.

Vi spendera några timmar på det stället, så när vi var klara var det dags för lunch. Blev Pasta Carbonara för mig. 

Nästa ställe var ett ställe som hette Hot Springs. Även detta var ett populärt ställe för lokalinvånarna. Tror detta var min favorit, för det var så häftigt. Det liknande små bubbelbad gjorda av naturen i sten i olika etapper. Vattnet var även skållhett - hela 42 grader vilket gjorde en svimfärdiga när man steg i från lufttemperaturen som var ca 38 grader. Stenarna formade en massa pooler och man kunde hoppa över kanten på en av poolerna och glida ner längs stenen till nästa pool. Om man fortsatte så nedåt så fanns det tillslut en liten rak och brant klippa där vattnet forsade ner så man glida (som en rutschkana i vattenfallet) ned till floden som flöt förbi nedanför. Och den floden var iskall! Eller ja, den kändes iskall jämfört med de varma poolerna. Men floden var egentligen inte kallare än 30-32 grader. Man vänjer sig fort vid värme. Vi åkte sedan vidare till vår tredje och sista destination som var Tiger Temple. Ett stort, gammalt och pampigt tempel med stora tiger statyer utanför, och ett litet och heligt som låg 2000 trappsteg upp på berget. Herregud, tog ca 30-40 min att gå upp och trapporna var som stegar vid vissa ställen. Dessutom var luftfuktigheten extrem, så min gråa klänning var mörkgrå av svett och jag hade små svettpärlor över EXAKT hela kroppen. På smalbenen, fötterna, ansiktet, armarna osv. Dessutom var mitt hår så blött att det såg ut som jag precis kom ut från duschen. 

Det var en lättnad när vi tillslut nådde toppen. Utsikten därifrån var heeelt otrolig, och som tur var så fläktade det skönt där uppe. Träffade även på ett par munkar som bad och lämnade offergåvor. 

Nedanför templet kryllade det dessutom av apor som mer än gärna kom fram för att hälsa.Ja det var vår dag med privatchaufför. Herregud vad vi hann med mycket! En perfekt dag! 

 

LUNCHUTSIKT

---------------OM MIN RESA - THAILAND---------------

Det här var vår lunchutsikt. Inte helt fel va?

KRABI - THAILAND

Efter min incident med fel flyg i Malaysia så hamnade jag tillslut på rätt plan och landade samma eftermiddag i Kuala Lumpur, där jag bytte plan och flög vidare mot Krabi i Thailand. Tog taxi till mitt hostel och gick direkt för att käka frukost. Frukoststället låg precis intill mitt hostel så alla backpackers hade startat en liten anslagstavla med små lappar, så jag var självklart tvungen att representera mig själv.

 När man reser själv gäller det att hela tiden vara framåt för att hitta någon att umgås med. Redan första dagen i Krabi krockade jag med en tysk kille på väg in i mitt hostelrum. Han bodde i samma rum och reste också själv, och eftersom han redan varit i trakterna över en vecka så sa han att han kunde visa mig runt. Så vi gick till en matmarknad som låg en liten bit bort där det såldes massvis av billig och underbar thaimat. Vi tog båda vars en fruktshake, ris med kyckling och sweet and sour sås, samt en majskolv till efterätt. ALLT det gick på ca 20-25kr. Så otroligt billigt! När vi var mätta och belåtna så drog jag och tysken vidare till en bar och spelade bijlard. Jag hade aldrig provat det förut, men det var förvånansvärt roligt. Senare på kvällen återvände vi till vårt hostel och gick direkt till baren där nere där de var i full gång med massa lekar. Vi ställe upp på Tenga - ni vet leken där man har ett stort torn av klossar och ska dr ut en kloss i taget och lägga överst. Den som får tornet att rasa förlorar. Otroligt roligt var det och vi skrattade allihop och lekte i flera timmar. 

MALAYSIA

Ja, Malaysia. Det var väl landet där allt gick fel. 

Men så är det ibland när man reser. Allt kan inte alltid vara på topp, men man hade aldrig utvecklats om man inte någon gång ställdes för riktigt tuffa situationer och problem. Min väska försvann ju bland annat i Malaysia, jag togs in i ett rum där de genast antog att jag smugglat droger och väskan fastnat i tullen och det var därför min väska var borta, där satt jag i två timmar med papper framför mig omringad av vakter med gevär. Var faktiskt helt lugn, men hann tänka att "jaha, 7 år i fängelse. Då är jag 28 när jag kommer ut. Hinner ändå plugga och vara klar när jag är strax efter 30, då har jag ändå hela livet framför mig. Det går nog bra ändå". När något verkligen gäller - då stressar jag aldrig upp mig. Då tar jag som allra bäst hand om mig själv och hanterar alla situationer som bäst. Hatar att vara beroende av andra, och när det är en riktig krissituation och jag är helt själv så är jag förvånansvärt bra på att lösa alla problem.

I Malaysia råkade jag även bada med mobilen som dog. Så jag var själv i det mest korrupta land jag någonsin varit i utan telefon eller något sätt att kunna kontakta någon på ifall jag var själv någonstans utan wifi och något hände. Men jag fixade ris och efter fyra dagar i ris (hade gett upp hoppet om min mobils existens vid det laget) så började mobilen mirakulöst fungera igen. Tack älskade Samsung för att du aldrig sviker!!!! 

Efter några dagar på Langkawi i Malaysia blev jag även rånad... Blev stoppad på min moped av en polis som hade sett mig ta ut kontanter vid en bankomat och krävde att jag skulle ge allt till honom... Hört en massa hemskheter om folk som missbrukat sin makt i Malaysia och den svenska ambassaden hade gått ut med en varning samma månad som jag var där om att de rådde människor om att absolut inte resa till Malaysia eftersom det var rekordhöga överfall, övergrepp och rån just då i Malaysia. Så fast jag blev arg som in i helvetet så insåg jag väldigt fort att det är trots allt bara pengar. Ja, det var surt som fan. Men det hade kunnat hända så mycket värre saker. Tur att jag har underbara föräldrar som stöttade mig ekonomiskt. Aldrig bra att vara själv utan pengar i ett asiatiskt land. 

När det väl var dags att lämna Malaysia så hamnade jag på fel plan. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men jag var otroligt trött så när min gate öppnades och folk strömmade ut genom dörren hängde jag bara på folkmassan. Kvinnan som kollade mitt boardingpass var uppenbarligen inte särskilt uppmärksam, så jag skickades på ett plan som skulle flyga till Penang medan jag skulle till Kuala Lumpur för att byta och åka vidare mot Thailand. När jag satt där på min plats på planet, blåste upp min nackkudde och hade lutat mig tillbaka hör jag hur de i högtalaren avbryter säkerhetsgenomgången och säger:

"Do we have Vendela Wendt on this flight? We're sorry to say that you are on the wrong flight".

Så jag fick samla ihop mina saker, resa mig upp och bli eskorterad över flygfältet tillbaka till min gate. Hahahahah. Asså herregud. Som tur var så hade personen som skulle dubbelkolla den lilla papperslappen de drar av från allas boarding pass gjort sitt jobb och lagt märke till att det stod fel destination på en av lapparna - nämligen min lapp. Så som tur var kunde de ta av mig från planet innan det hann lyfta.

 

Så ja, det är mycket som gått fel. Många säger att jag haft otur. Men jag är en positiv person och säger snarare att jag haft TUR. Mycket har gått fel, men allt har ju slutat bra. Inget allvarligt har hänt, och jag lever och har fortfarande haft den mest fantastiska resa i hela mitt liv. Ångrar inte något och hade inte velat ta tillbaka någon händelse. Alla problem och situationer som jag stött på har jag ju fått lösa efterhand helt själv. Att börja gråta och ringa hem hade inte hjälp ett skit. Och att själv ställas mot allt sånt här har verkligen fått mig att inse att jag klarar så himla mycket. Jag har blivit så stark av detta!

 

En bild från stället jag bodde på i Langkawi. Det låg mitt ute i ingenstans och jag var den enda gästen. Men de som jobbade där var helt otroliga och vi hade såå kul tillsammans. I den här poolen spelade vi många matcher av vattenpolo, och trots att jag var både yngst och kortast så måste jag säga att jag var grym på det! Vi satte på hög musik och spelade i flera timmar under solnedgången och fortsatte trots att det var kolsvart ute. Så himla himla roligt!

En av kvällarna drog jag och de andra ungdomarna som jobbade där till en nattmarknad på våra mopeder. Åt massa lokal mat och kikade på allt som såldes där. När vi kom tillbaka till hotellet var det nästan midnatt och då satte vi på en skräckfilm ute på den stora skärmen vid poolen. En eftermiddag åkte jag upp på Langkawis berg. Hade hört att utsikten därifrån skulle vara helt otrolig. Dock var det molnigt när jag körde upp dit så såg inte så mycket av utsikten... Dock stötte jag på en hel del kossor på vägen när jag körde upp och även några apor så slängde sig fram mellan träden bredvid mig.En dag var det oväder hela dagen. Det regnade något otroligt och åskade som aldrig förr. Kanske inte syns på bilderna, men det fullständigt pissregnade. Som tur var hade de sin bioskärm så vi kunde kolla på film istället. Den dagen fanns det inte så mycket annat att göra. Jag besökte även ett risfält en av dagarna. Och det blev även massa goda måltider nere i byn. Kostade ca 15krGick även ut med grabbarna som jobbade på hotellet ett par gånger. Så himla roligt! Och det blev även en hel del strandhäng för mig. 

 

I'M BACK

Åh herregud, det känns som det var år och dar sen jag skrev senast. Det var kanske inte fullt så längesen, men lång tid har det gott. Senast jag skrev befann jag mig i Malaysia, och jag har sedan dess hunnit resa Thailand, åka hem och överraska alla här hemma, fått återförenas med kompisar, sökt jobb, fått intervjuer, faktiskt fått jobb, skrivit på kontrakt, gått på utbildningar och börjat jobba. Har även varit uppe i Stockholm för en liten återträff med mina två partners in crime som jag ständigt hängde med borta i Australien, och nu är jag hemma igen. 

Min resa känns som den tog slut igår, samtidigt jag kommit in i vardagen så himla fort. Vissa dagar känns det så självklart att vara tillbaka, medan andra dagar känner jag mig så otroligt vilsen och vet inte vart jag ska ta vägen. Folk säger att resor är som med förlossningar, det är lätt att bli deprimerad när man precis varit med om det största i sitt liv. Vill bara förtydliga att jag verkligen inte är deprimerad, men vissa dagar känner jag mig mer vilsen här i min hemstad än jag gjorde på den mest avlägsna plats på andra sidan världen.

Men det är smällar man får ta, sånt som tillhör med att resa runt, växa, ändras och plötsligt komma tillbaka till den plats man spenderat hela sitt liv på och där allt är exakt som vanligt, men man är inte längre den pusselbit som förut passade in så perfekt. Och så ska det ju vara, hade man inte känt såhär och inte vuxit som person så hade ju ens resor varit lönlösa. Alla jag känner som gjort liknande resor känner exakt likadant. Det tillhör. 

Jag hade tänkt försöka fortsätta berätta om min resa där jag slutade, men även sen gå över till allt som hänt när jag kom hem. Mycket känslor var det och mycket tankar, men samtidigt heeelt underbart att få överraska min älskade familj som hade ingen aning om när jag skulle komma hem. 

Jag ville i alla fall titta in här nu och skriva officiellt - ATT JAG NU ÄR HEMMA. 

BLACK SANDY BEACH

Jag och min lilla moped drog upp till den nordöstra delen av Langkawi där jag hade hört det skulle finnas en jättefin strand. Stranden var alldeles vit, havet klarblått och jag var där helt själv. Spenderade några timmar på stranden med att läsa, lyssna på musik och bada.