vendelawendt

SOLUPPGÃ…NG

Här kommer lite fler bilder från Ayers rock. Första dagen så åkte jag ju direkt på en kvällsutflykt med kameler. Kom tillbaka rätt sent och gick och la mig direkt eftersom jag skulle upp tidigt dagen efter. 04.00 ringde klockan och det var bara att gå upp, byta om och återigen bli upphämtad av en buss på mitt hotell. Den här gången åkte vi mot en utsiktsplattform precis intill Uluru där vi fick frukost bestående av kaffe, te, varm choklad och muffins. Åt lite frukost i mörkret och gick sedan till plattformen där vi såg den otroligt vackra soluppgången över Uluru. Tog huur många bilder som helst eftersom det var så otroligt vackert. Riktigt kyligt innan solen var helt uppe och det ät var magiskt att gå omkring i den krispiga kylan och se ett av världens underverk framför en rosafärgad himmel. 

Var tillbaka på hotellet redan vid 8.30. Så jag tog en liten promenad tvärsöver hotellanläggningen till den lilla byn bestående av en souvenirshop, en supermarket, ett café och några andra små butiker. Tror jag skrev detta redan första dagen jag landade i Ayers rock, men detta ställe består inte av något annat förutom flygplatsen och Ayers rock resort som är ett område där alla fem hotell ligger på samma gata i en stor rondell. I mitten av rondellen är det en liten park med röd sand där man kan gå tvärsöver till alla hotell och deras privata restauranger och den lilla byn som är den enda civilisationen. Sen är det kamelfarmen, Uluru, Kata Tjuta och öken öken öken. Närmaste stad är Alice Springs som ligger nån timme bort, förutom det är det flera dagars bilkörning för att komma till kusten där alla andra städer i Australien ligger. Tog en morgonkaffe på det lilla caféet och löste lite sudoku. Det fanns nämligen inget internet alls på hela anläggningen, om man inte betalade, så det var tur att jag hade min sudoku-bok med mig och kunde underhålla mig själv. Så mysigt att sitta där med min kaffe i lugnet så tidigt på morgonen.

Sen på kvällen blev jag upphämtad igen, den här gången efter solnedgången och blev sedan körd till the Field of Lights. Vi blev guidade in till området som är ett gigantiskt konstverk från en brittisk konstnär. Ett stort fält bestående av 50.000 små lampor. Guiden berättade lite om bakgrunden innan vi fick gå in på fältet för att själva vandra runt. Och då sa han att eftersom det är så mörkt och lamporna är så små, så är det jättesvårt att fånga på bild. Så han påminde oss om att bara ta några få bilder och sen vandra runt och njuta av det med våra egna ögon istället och ta bilder till vårt minne istället för kameran. Det kändes väldigt viktigt att få höra det eftersom jag personligen älskar älskar att ta bilder. Jag älskar att efter en resa kunna bläddra igenom hundratals bilder och se vad jag gjort. Speciellt när man reser runt såhär och ser så otroligt många platser på bara några månader så får man uppleva otroligt mycket på en gång, och att då i slutet av dagen kunna kolla igenom sina bilder och återuppleva det gång på gång är verkligen guld värt. Men som han sa, det är också viktigt att njuta av nuet. 
Han hade rätt i att det var svårt att fota detta gigantiska fält av lampor, så ifall han inte hade sagt det innan hade jag nog blivit besviken när jag gått in där eftersom jag inte lyckades fånga det på bild exakt så som det såg ut. Men nu kunde jag ta några och sen acceptera att det aldrig kommer se likadant ut på bild, och istället bara gå i tystnad och titta på alla tusentals lampor. Som tur är så har jag ändå en väldigt bra kamera som tar fantastiska bilder i mörker som verkligen fångar känslan och stämningen, till skillnad från mobiler som blir helt mörka eller kameror som endast kan ta bilder med blixt i mörker och då inte lyckas fånga själva stämningen.

I bakgrunden var det även en gigantisk skogsbrand en bit bort, något som är väldigt vanligt här i öknen och även viktigt för att de lokala planerna ska kunna fortsätta leva (många ökenplantor sprids via eld och aska). Skogsbranden gjorde även att en stor del av himmeln var orangefärgad, riktigt häftig upplevelse att få se. 

Såhär såg det ut i mobil: 

Och några helt okej bilder från kameran. Man kan till och med se lite av skogsbranden på himmeln i några bilder:
Såhär såg de flesta kamerabilder ut dock haha, otroligt suddigt: 

Tog sedan några bilder på broschyren istället: 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas