vendelawendt

ABORIGINALS

När vi var på vår utflykt till Blue Mountains så berättade jag att vi hade en helt fantastiskt guide. Han var verkligen så fascinerande. Hade rest över hela världen, gjort alla aktiviteter man kan vara med om, hamnat i extrema situationer gång på gång såsom att ha blivit biten av en brunorm och var tvungen att bli återupplivad på sjukhuset tre gånger. Han hade så många berättelser om sitt liv och man blev så inspirerad av att höra allt.

Något av det mest intressanta han berättade om var Australiens historia. Jag visste det mesta sedan innan, men sättet han berättade det på gav en mer förståelse och inblick i varför samhället är som det är nu.

Som alla vet var det engelsmännen som upptäckte Australien. Eller upptäckte är egentligen fel ord, det var många som var där före, men det var engelsmännen som bestämde sig för att bosätta sig här och göra landet till sitt för sin egen vinnings skull.

Australien blev ockuperat av England för endast 200 år sedan - tvåhundra år sedan. Det är INGENTING. Det är verkligen ingenting. Fram tills den dagen hade Australiens ursprungsbefolkning som kallas för aborginer, levt i frid helt själva i 40.000 år. De hade levt helt isolerat från omvärlden utan vetskap om någonting utanför Australien. De sprang omkring här nakna med sina spjut och levde i hyddor för endast 200 år sedan. Sen klampar engelsmännen in, skjuter alla de ser, tar alla barn de kommer åt från sina familjer och placerar de i vita familjer för att "normalisera" aborginbarnen, de våldtog kvinnorna de såg, skjöt alla som de jagade djur och gjorde allt för att utplåna deras folkslag för att få Australien för sig själv.

Det är så tragiskt så jag finner inga ord. Vår guide berättade allt med sån inlevelse att jag blev tårögd. Guiden är själv australiensare, men tillhör inte landets ursprungsbefolkning, och sättet han pratade om det var så fint - han ville få alla oss internationella besökare att förstå vad som hänt i deras historia. Tyvärr tog engelsmännen över totalt och trängde ut alla aborginer, de är fortfarande inte en del av samhället och 99% av alla hemlösa är aborginer. De är otrevliga, kan vara agressiva och upplevas som väldigt "onormala" - guiden sa att det var så sorgligt att alla tittar på dem som smuts när det är engelsmännen som gjorde fel.

Han sa att Australien kommer alltid vara hans hem, men han kommer aldrig kunna kalla det för sitt land efter vad hans förfäder gjorde. Och det gav mig så mycket respekt för honom.

Jag har själv blivit lite utsatt av ursprungsbefolkningen - dragen i håret, slagen på armen och blivit skriken efter. Har alltid bara låtsats som ingenting. Och det var det guiden sa - "nästa gång ni ser en ensam aborgin på gatan som ligger under en kartong och skriker elaka saker efter er - hata inte den personen, se inte ner på den personen. Bara gå därifrån och försök förstå vilket helvete mina förfäder utsatte detta folkslag för. Hur de ens kunde tycka att det var okej för dem att ta över ett land och trycka undan ursprungsbefolkningen kommer jag aldrig i hela mitt liv förstå".

Jag tycker det är så mycket av mänskligheten idag som saknar moral, etik och empati. Och att höra honom säga allt det här, ta ansvar och förstå att HANS förfäder gjort fel istället för att rättfärdiga det var så fint. Så himla fint. Tycker det är sorgligt nu att så många australiensare ser ner på aborginerna. Vet inte hur många jag träffat som sagt ungefär såhär: "Så, har du sett några aborginer än? Haha visst är de riktiga missfoster?".

Såå otroligt tragiskt att det är såhär fortfarande. Och sånt här pågår i så många länder - glapp mellan folkgrupper och folkslag. HUUR kan det vara så svårt att inse att vi alla är människor? Att hjälpa varandra? Varför ligger det i de flestas natur att vara så jäkla egoistiska och bara tänka på sin egen vinning? Blir så arg av sånt här. Jag förstår verkligen inte.

Att träffa människor som den här guiden ger mig dock hopp.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas