vendelawendt

BUNGY JUMP

Min första aktivitet i Queenstown var lite av en hemlighet - jag skulle nämligen hoppa Bungy Jump.

Jag har aldrig i hela mitt liv tänkt att jag skulle vara tjejen som gör såna saker. Kastar sig ur ett plan och hoppar bungy. Men efter gymnasiet när jag började jobba en massa och inte längre va låst till skolan så kändes det som en helt ny värld öppnades - och då fick jag tankar som "varför skulle jag inte kunna va den tjejen?".

Och såfort jag insett att jag också kan, så blev det som en tvång. Jag var TVUNGEN att skydiva - kasta mig ur ett plan och falla fritt mot marken. Trots min rädsla för flygplan samt höjder. Och det var det häftigaste jag någonsin gjort.

Så trots att mina rädslor sitter kvar tvekade jag inte när vi bokade vår resa, klart jag skulle görs bungy jump också. Och så blev det. Dock tycker jag inte om att berätta sånt här för alla i min närhet. Som när jag tog körkort och skydivade berättade jag heller inget. Tycker det är jobbigt när alla vet, när de oroar sig och frågar hur det gick. Hade jag dragit mig ur skydivingen hade det känts jättejobbigt när alla frågade hur det gick ifall jag redan sagt till alla att jag ska göra det. Och likadant med oroandet, vill inte att mamma ska vara orolig i onödan. Såna här aktiviteter har en tendens att få familj och släkt att oroa sig, men eftersom det är såpass säkert kan jag lika bra hålla det för mig själv tills jag gjort det och sen skriva efteråt när det är klart och jag mår bra. Det är större chans att man dör i sitt hem än att man dör när man skydivar eller hoppar bungy jump. Och de har aldrig haft några olyckor på stället jag gjorde mitt på.

Stället jag gjorde min bungy på hette Kawaru Bungy och det är en gammal bro över en jättefin flod mitt bland bergen i Queenstown. Det är den allra första bungyn i världen, vilket känns väldigt häftigt faktiskt. Om jag jämför rädslan inför min skydive jämfört med bungyn, så var skydiven mycket mycket värre. Det var nog dels för att det var min första adrenalinaktivitet, men nu visste jag hur mycket jag älskade det ändå och att det skulle bli exakt samma med bungyn. Så när jag gick ut på kanten bankade hjärtat och magen drog ihop sig, men såfort personen bakom mig som jobbade där sa "1, 2, 3 go for it" så kastade jag mig ut direkt. Var livrädd de första sekunderna, men såfort jag lämnade plankan jag stod på så försvann rädslan och det var bara så himla underbart.

Känslan av att veta att JAG vågade, JAG kastade mig var helt otrolig. Där hängde jag med en lina fastspänd i fötterna och dinglade några meter över en flod. Får jag någonsin chansen att göra det igen så kommer jag absolut ta den. Shit vad bungy jump var häftigt.

Är riktigt nöjd med bilderna som de tog på plats så de köpte jag givetvis tillsammans med filmen. Så himla härligt att veta att man har kvar det föralltid som ett minne. Så fort jag tittar på filmen så återupplever jag det igen. Underbart!

Och även två bilder som jag tog med min GoPro som satt fast på min handled när jag hoppade.

NYA ZEELAND

Den 24 Mars landade vi i Christchurch, Nya Zeeland runt midnatt. Vi hade en mini camper bokad till samma dag, men den kunde vi inte hämta ut förrän 09 så det var bara för oss att spendera natten på flygplatsen. Kändes faktiskt lite mysigt och spännande. Var dock väldigt svårt att somna, men hela upplevelsen kändes typiskt "backpacker life".

Tillslut fick vi i alla fall vår lilla mini camper och körde iväg längs de små söta vägarna. Nya Zeeland är väldigt berigt och vägarna slingrar sig fram upp och ner mellan åkrar, berg och hagar fyllda av får och kossor. Då och då stöter man på en vacker sjö. Kan inte förstå hur vattnet här kan vara så isblått. Passar väldigt bra ihop med bergen som är lite lila-aktiga. Vårt mål första dagen var Queenstown där vi hade lite aktiviteter inbokade redan dag två, så det var viktigt att vi hann komma fram samma dag. Det var dock inga problem. Hann med två stopp på vägen vid två underbara sjöar, innan vi sex timmar senare var framme i Queenstown.

Vår lilla bil med tält på taket som man lätt vecklade ut. Var bara att ta av det svarta skyddet, dra i pinnarna på stegen och sen vecklades det ut med madrass inuti och hela köret. Så himla smidigt!

Stopp vid Lake Tekapo

Framme i mysiga Queenstown. Det är höst nu i Nya Zeeland, och dagarna är fortfarande varma men kvällar samt nätter blir väldigt kyliga.

Innan vi lämnade Australien köpte vi vars en jacka, och det var väldigt smart gjort. Annars hade vi nog inte klarat av våra dagar i Nya Zeeland. Första kvällen var det endast 10 grader och isiga vindar, vilket var väldigt stor skillnad mot Australien. Så jag köpte till och med en mössa eftersom jag hittade några som såldes ut billigt. Satte oss på Starbucks en stund med vars en Chai Latte för att värma upp oss.

ABORIGINALS

När vi var på vår utflykt till Blue Mountains så berättade jag att vi hade en helt fantastiskt guide. Han var verkligen så fascinerande. Hade rest över hela världen, gjort alla aktiviteter man kan vara med om, hamnat i extrema situationer gång på gång såsom att ha blivit biten av en brunorm och var tvungen att bli återupplivad på sjukhuset tre gånger. Han hade så många berättelser om sitt liv och man blev så inspirerad av att höra allt.

Något av det mest intressanta han berättade om var Australiens historia. Jag visste det mesta sedan innan, men sättet han berättade det på gav en mer förståelse och inblick i varför samhället är som det är nu.

Som alla vet var det engelsmännen som upptäckte Australien. Eller upptäckte är egentligen fel ord, det var många som var där före, men det var engelsmännen som bestämde sig för att bosätta sig här och göra landet till sitt för sin egen vinnings skull.

Australien blev ockuperat av England för endast 200 år sedan - tvåhundra år sedan. Det är INGENTING. Det är verkligen ingenting. Fram tills den dagen hade Australiens ursprungsbefolkning som kallas för aborginer, levt i frid helt själva i 40.000 år. De hade levt helt isolerat från omvärlden utan vetskap om någonting utanför Australien. De sprang omkring här nakna med sina spjut och levde i hyddor för endast 200 år sedan. Sen klampar engelsmännen in, skjuter alla de ser, tar alla barn de kommer åt från sina familjer och placerar de i vita familjer för att "normalisera" aborginbarnen, de våldtog kvinnorna de såg, skjöt alla som de jagade djur och gjorde allt för att utplåna deras folkslag för att få Australien för sig själv.

Det är så tragiskt så jag finner inga ord. Vår guide berättade allt med sån inlevelse att jag blev tårögd. Guiden är själv australiensare, men tillhör inte landets ursprungsbefolkning, och sättet han pratade om det var så fint - han ville få alla oss internationella besökare att förstå vad som hänt i deras historia. Tyvärr tog engelsmännen över totalt och trängde ut alla aborginer, de är fortfarande inte en del av samhället och 99% av alla hemlösa är aborginer. De är otrevliga, kan vara agressiva och upplevas som väldigt "onormala" - guiden sa att det var så sorgligt att alla tittar på dem som smuts när det är engelsmännen som gjorde fel.

Han sa att Australien kommer alltid vara hans hem, men han kommer aldrig kunna kalla det för sitt land efter vad hans förfäder gjorde. Och det gav mig så mycket respekt för honom.

Jag har själv blivit lite utsatt av ursprungsbefolkningen - dragen i håret, slagen på armen och blivit skriken efter. Har alltid bara låtsats som ingenting. Och det var det guiden sa - "nästa gång ni ser en ensam aborgin på gatan som ligger under en kartong och skriker elaka saker efter er - hata inte den personen, se inte ner på den personen. Bara gå därifrån och försök förstå vilket helvete mina förfäder utsatte detta folkslag för. Hur de ens kunde tycka att det var okej för dem att ta över ett land och trycka undan ursprungsbefolkningen kommer jag aldrig i hela mitt liv förstå".

Jag tycker det är så mycket av mänskligheten idag som saknar moral, etik och empati. Och att höra honom säga allt det här, ta ansvar och förstå att HANS förfäder gjort fel istället för att rättfärdiga det var så fint. Så himla fint. Tycker det är sorgligt nu att så många australiensare ser ner på aborginerna. Vet inte hur många jag träffat som sagt ungefär såhär: "Så, har du sett några aborginer än? Haha visst är de riktiga missfoster?".

Såå otroligt tragiskt att det är såhär fortfarande. Och sånt här pågår i så många länder - glapp mellan folkgrupper och folkslag. HUUR kan det vara så svårt att inse att vi alla är människor? Att hjälpa varandra? Varför ligger det i de flestas natur att vara så jäkla egoistiska och bara tänka på sin egen vinning? Blir så arg av sånt här. Jag förstår verkligen inte.

Att träffa människor som den här guiden ger mig dock hopp.

ATT SÄGA HEJDÅ TILL AUSTRALIEN

Den 23 Mars var dagen då jag lämnade Australien. Det kändes otroligt konstigt, hade väldigt blandade känslor. Var såklart förväntansfull inför Nya Zeeland och allt annat som jag har framför mig, men det var samtidigt tungt eftersom det var slutet på mitt liv i Australien. Slutet på det liv jag levt på andra sidan världen i över 11 månader. ELVA MÅNADER, nästan ett helt år. Det äe väldigt lång tid. Men det har gått så fort och det har varit den absolut bästa tiden i mitt liv. Perth kommer alltid vara ett andra hem för mig, och Australien kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Det var här jag lärde mig mer om mig själv och utvecklades på ett sätt jag aldrig gjort under alla mina år i Sverige. Det bästa jag någonsin kunnat göra i mitt liv var att ta beslutet att åka och boka en enkelbiljett. Det har förändrat mig och mitt liv totalt.

Älskade Perth - Sydney var min sista destination i detta underbara land men Perth kommer alltid komma som nummer ett för mig

28 mars, 2016 13:27 | Äventyr | Kommentera

SYDNEY BY NIGHT

En av kvällarna tog vi en liten tur ner till Operahuset och Harbour bridge för att få se det upplyst på kvällen. Väldigt vackert!

28 mars, 2016 12:22 | Australien | Kommentera

BONDI BEACH - COASTAL WALK

Vår tredje dag i Sydney bestämde vi oss för att gå den kända havspromenaden (the coastal walk), den riktiga promenaden är från Coogee till Bondi men det tar ca två timmar enkel väg. Och så lång tid hade vi inte på oss så vi började vid Bronte Beach och gick till Bondi Beach. Otroligt vacker havsväg.

BLUE MOUNTAINS

I alla fall - vår andra dag i Sydney åkte iväg på en heldagsutfkykt till Blue Mountains. Det är ett bergsområde en bit utanför Sydney som är väldigt känt, och otroligt vackert. När vi gick upp runt 06 på morgonen ösregnade det ute och var väldigt kallt, kändes lite sådär att åka upp i bergen och spendera dagen bland hala stenar. Men vädret klarnade upp när vi var på väg dit och fick faktiskt uppehåll hela dagen.

Hade inte några förväntningar på turen, vi ville mest dit eftersom vi älskar natur och det hör till lite när man besöker Sydney. Hela dagen blev över förväntan och vi var så himla nöjda när vi kom hem på kvällen. Vår guide var helt fantastisk och vi var bara en liten grupp på fem personer.

Fick höra helt otroliga berättelser om Australien, deras ursprungsbefolkning, historia m.m. Så himla intressant. Och bergen samt naturen där uppe var slående vacker.

En suuuperdag helt enkelt och vår guide - som var en helt fantastisk människa - fascinerade oss så mycket och gav oss massa inspiration för framtiden.

Det var en dag fylld av vandring, vandring och mer vandring. Gick upp och ner längs tusentals trappsteg, såg fantastisk natur och åkte även världens brantaste järnväg! Riktigt häftigt. Ännu en ovanlig och unik sak att checka av från min bucketlist.

SYDNEY - NEW ZEALAND

Hej pa er! Var absolut sista destination i Australien var givetvis Sydney. Dock har jag redan lamnat Australien nu, men givetvis kommer det komma upp inlagg med bilder fran Sydney safort jag far tillfalle och hittar tillrackligt snabbt internet for att ladda upp bilder.

Dock vill jag bara beratta att just nu befinner vi oss i Nya Zeeland! Vi kom hit natten till igar, landade runt 01, spenderade natten pa flygplatsen for att hamna upp var mini campervan runt 09. Hela dagen igar korde vi runt i Nya Zeeland omringad av hoga berg och djupa dalar. Sag helt fantastisk natur, massa djur sasom kor, far, falkar samt renar. Nu bor vi i en jattemysig bergsstad som heter Queenstown. Har lite aktiviteter idag, sen sover vi en natt till har innan vi aker vidare imorgon.

Uppdatering om ALLT kommer att komma. Men har lite svart med internet har borta. Sa kommer nog ga ett par dagar utan att ni hor fran mig - men jag lever och har det helt underbart.

SYDNEY

Några bilder från vår första dag i Sydney. Blev lite sightseeing till den kända Harbour Bridge samt Operahuset. Det är väldigt fint nere vid hamnen med det stora Operahuset, bron och skyskraporna i bakgrunden. Men annars måste jag säga att jag är väldigt besviken på Sydney. Inte alls mysigt, ingen charm, känns som staden inte hänger ihop och det är inte alls som jag förväntade mig. Kan verkligen inte förstå att det är Australiens kändaste stad. Det var dock otroligt fint nere vid Bondi Beach och havet, men allt med Sydney känns väldigt överskattat.

25 mars, 2016 08:29 | Australien | Kommentera

www.strandlins.com

18 länder. 20 år. 4 världsdelar. 28 flygstart- och landningar.

Det är vad jag hunnit med hittills i mitt liv. Förstår ni vad mycket det är? Är så stolt över allt jag hunnit med hittills. Det finns nog inget som får en att växa så mycket som att lämna sin trygghetszon, resa till nya platser, nya kulturer, träffa människor med annan bakgrund. Det ger en verkligen perspektiv på saker och ting och får en att prioritera annorlunda.

Något jag tycker är viktigt nuförtiden är kvalité. Det var inget jag brydde mig om för några år sedan. Då var jag liten, ung och såg inte längre än näsan räckte. Köpte bara billiga saker och kunde inte förstå folk som la ner pengar på dyra saker.

”Varför köpa en dyr sak när man kan få 20 andra för samma pris?”

Så resonerade jag. Föredrog billiga skor som höll några veckor, solglasögon från nån marknad bara för att de va snygga men inte alls skyddade ögonen, väskor där axelremmen slets sönder efter bara några användningar och massa annat. Jag resonerade såhär för jag trodde det var det mest ekonomiska. Men är det de? Nej!

Som sagt – jag tänkte bara för stunden – vad det än gällde. Och det är något som jag verkligen ändrats inom.

Bara en sån sak som resväskor, det hade jag aldrig velat lägga ner pengar på. Men tänk egentligen hur viktigt det är. TJUGOÅTTA flygstarter. Och det kommer öka med 6 flygstarter inom de närmaste två månaderna. Och det är bara alla gånger jag använt den på flyg. Min resväska har även fått hänga med på ett x antal olika bussresor till t.ex. Italien, England och Frankrike. Tänk vad mycket det sliter på en resväska. Hur ekonomiskt är det egentligen att köpa en billig vart 3e eller 4r år? Istället för att köpa en ordentlig väska som kommer hålla resten av livet.

De senaste fem åren har jag rest utomlands minst 3-4 gånger varje år. Det är en hel del. Nu är jag trött på dåliga resväskor där dragkedjan pajar, hjulen ramlar av och helt enkelt bara faller isär. Nej nu räcker det – min nästa investering kommer helt klart bli en bra kvalitétsresväska.

Jag tycker även det är obehagligt att tänka på hur mycket som kan hända när man reser in i ett land som inte har samma lagar ett rättssystem som Sverige. Att hämma i fängelse utomlands för att någon smugglat ner något i ens väska hade varit en mardröm. Därför tycker jag det känns otäckt med en budget resväska där listerna sitter fast lite halvdant och sömmarna inte är hundraprocentiga. Med en bra kvalitétsväska där det inte finns några kryphål för att stoppa in något känns det betydligt säkrare.

 Med detta sagt vill jag tipsa om en grym hemsida som jag nyligen kommit i kontakt med – nämligen www.strandlins.com, som detta inlägg är skrivit tillsammans med. Det är en hemsida som säljer grymma och snygga kvalitétsväskor till ett schysst pris. De har väskor för alla slags resor oavsett om det gäller nöje, business, lång- eller kortresor. Strandlins.com har resväskor från grymma märken till alla tillfällen. Kika in där ifall ni – precis som jag – är redo för ett nytt kapitel i ert liv med kvalité framför kvantitet.

När jag nån gång i Maj landar hemma i Sverige igen kommer jag att ha varit i 22 länder. Och jag tänker inte stanna där. Att resa är min passion och precis som en fotbollsspelare behöver bra skor, behöver jag en bra resväska i mitt liv.

Detta inlägg provskrev jag först i ett dokument på min surfplatta, och tyvärr togs alla bilder bort från själva enheten vilket ledde till att jag var tvungen att ta en printscreen på alla bilder, beskära och sen klistra in här. Och eftersom jag skriver från min mobiltelefon har jag ingen aning om hur storleken eller upplösningen på bilderna blir från en webbläsare. Jag hoppas att det duger dock!

BYRON BAY LIGHTHOUSE

En av dagarna i Byron Bay bestämde vi oss för att vandra den kända vägen länga strand, berg, trappor och skogsslingor upp mot fyren. Tog ca en timme upp och en timme ner. Perfekt morgonpromenad. Vi var på väg redan runt 09 och det var så vackert ute med morgonsolen.

23 mars, 2016 16:19 | Australien | Kommentera

BYRON BAY

Byron Bay var vår 11e destination, och antagligen det ställe som vi hört mest om. I princip alla vi träffat på vår resa längs östkusten har älskat Byron Bay. De har beskrivit det som ett avslappnat ställe som är lite hippie och med grymt festande. Så mina förväntningar var skyhöga. Men jag tyckte mest det var en alldaglig stad med extremt mycket hippie-känsla. Inte så stort, inte så mycket personlighet men med fina stränder. Det var mitt intryck. Vi hann gå ut en gång och då gick vi till Cheeky Monkeys på färgparty. Det var väldigt roligt, men hade nog förväntat mig mer.

Inne i Byron Bay town längs deras main street.

En härlig kväll på stranden trots dåligt väder.

Lite underhållning nere vid stranden en av kvällarna.

Unnade oss även vars en iskaffe på ett supermysigt café längs huvudgatan.

Några bilder från när vi hängde på stranden några timmar en av dagarna.

Vi var bara här tre dagar. Hade vi haft längre tid på oss hade jag nog tyckt bättre om Byron. Tyckte fortfarande om stället, men förväntade mig lite mer. Väldigt fint vart det dock!

Och det bästa med Byron var att vi återförenades med den tyska och engelska tjejen från vår lilla Fraser-familj. Var underbart att träffa dem igen, men väldigt jobbigt att säga hejdå eftersom vi visste att vi inte skulle springa in i varandra igen i Australien. Men det får bli i Europa istället! Det är det sämsta och BÄSTA med att känna folk i flera olika länder. Jobbigt att säga hejdå, men man har fler anledningar till att fortsätta resa för att hälsa på alla.

SURFERS PARADISE

Vår tionde destination på resan var Surfers Paradise som ligger i Gold Cost. Vi hade hört massa olika åsikter om detta ställe - både bra och dåligt. Men jag måste säga att mitt intryck av staden var väldigt bra. Litet, mysigt, härlig strand, vackra skyskrapor, härliga butiker. Vi hade hört att utelivet var grymt här, men på det blev vi tyvärr besvikna. Hade i alla fall jättehärliga dagar i Surfers Paradise med solande, festande och lite shopping. Lyxade även till det en kväll med en varm donut fylld av glass. Såå gott!

Som ni ser är det en väldigt vacker stad. Det är litet, men skyskraporna ger en ändå lite känsla av storstad. Stranden är jättehärlig och det ser så underbart ut med kontrasten strand och skyskrapor. På de små gatorna mellan husen var allt litet och mysigt. Påminde om en liten semesterort med caféer, souvenirbutiker, palmer, klubbar och massa restauranger. Ja, jag gillade faktiskt Surfers Paradise.

Lite bad i havet blev det också.

BRISBANE DEL 3

I Brisbane har de inte direkt några stränder, så istället har de en lagun intill floden. Att ha laguner är ganska vanligt här i städer där man inte kan bada i havet. Så där la jag och Emma oss för att sola. Jag älskar verkligen att sola. Bara ligga ner, koppla av, sova lite, läsa och lyssna på musik. Det är verkligen definitionen av avkopplande semester för mig. Så att blanda solning med aktiviteter är den bästa resan för mig.

Gick även runt lite på en marknad.

På kvällen mötte vi upp en svensk kille som vi lärde känna på Fraser. Han var i en annan grupp, men bodde ändå på samma camp. Så vi gick ut och festade tillsammans vår sista kväll i Brisbane. Tyvärr måste jag säga att utelivet där var riktigt dåligt vilket gjorde oss besvikna, så det blev en tidig kväll för oss med lite Burger King innan vi gick hem. Eller Hungry Jacks kanske jag ska säga, eftersom det konstigt nog är det australiensiska namnet på Burger King. Det kommer från killen Jack som importerade kedjan hit.
Efter våra tre dagar i Brisbane var det dags för ännu en busstur ner längs kusten. Nästa destination blev SURFERS PARADISE.

BRISBANE DEL 2

Vår första kväll i Brisbane passade vi även på att KÖPA mat ute istället för att laga. Det var helt fantastiskt gott. Jag tog Butter Chicken med ris från ett asiatiskt ställe, och sen satt vi mitt längs shoppinggatan i Brisbane och lyssnade på alla gatumusikanter och tittade på alla människor som var ute på late night shopping. Blev även en kaffe för oss. Väldigt mysig kväll faktiskt.

Via vårt hostel fick vi även en värdekupong till en välkomstdrink på baren under där vi bodde. Så efter vi ätit upp gick vi dit en sväng, tog vår drink och spelade kort. Skitgubbe har blivit standard för oss att spela på den här resan. På samma bar har de även frukost varje morgon med rabatterat pris för oss som bor ovanför, så det blev faktiskt lyxfrukost vår andra dag i Brisbane.

Efter det tog vi en powerwalk längs floden för att hitta vår australiensiska favoritaffär Kmart. På väg tillbaka hittade vi även affären Xenia! Hittade deras hemsida för något år sedan och blev kär i deras kläder. Beställde både min balklänning samt studentklänning därifrån - och massa andra klänningar. Klänningen som min mamma hade på sig på min student var även frpn Xenia. Blev ingen shopping alls den här dagen men var ändå superkul att kika runt.

Bästa butiken Xenia. Deras hemsida heter www.xenia.com.au

Min balklänning, studentklänning samt mammas fina klänning som alla kommer därifrån.