vendelawendt

EN DAG I KÖPENHAMN

Det är så kul nu när jag kommit tillbaka till Sverige och börjat umgås med alla barndomsvänner igen. Har alltid varit nära alla jag gått i grundskolan med och det är så tryggt att ha kvar alla i samma område endast gångavstånd bort. Alla föräldrar känner varandra och vi känner varandra utan och innan - både den personen man va på dagis, i lågstadiet, högstadiet, gymnasiet och nu efter man tagit studenten. Så himla skönt.

I måndags bestämde sig i alla fall jag och tre kompisar för att åka över till Köpenhamn. Så jag, Johanna, Matilda och Charlie möttes upp runt 9.30 och tog tåget över Öresundsbron till Danmark. Det var helt perfekt väder hade klänning hela dagen utan att frysa.Började längs Ströget där vi tittade i lite butiker, shoppade och bara njöt av att gå omkring bland alla semesterfirare. Efter kanske 1-1,5h började vi bli hungriga och stannade upp vid en av torgen för att spana efter en uteservering. Vi fastnade dock för Fridays och bestämde oss för att gå dit. Fick vänta i baren en stund på ett bord så då passade vi på att beställa vars en drink. Sen fick vi tillslut ett bord och kunde beställa in mat.Satt där i flera timmar och bara pratade och skrattade. När vi tillslut gick vidare så fortsatte vi genom stan ner till Nyhavn.Gick omkring en stund i Nyhavn innan vi satte oss ner där också för att ta lite dricka på en uteservering. Bara mysigt att sitta ner, njuta av vädret och det fina stället. Köpenhamn är ju en av Europas största städer och Ströget och Nyhavn två kända sevärdheter. Och eftersom vi verkligen shoppade, åt massa god mat och gjorde exakt vad vi kände för så kändes det som en riktig resa - inte att vi bara tagit tåget 20min från Malmö C till Köpenhamn C. 

 

Efter Nyhavn var det redan eftermiddag och vi fortsatte till Christiania - ett ställe som jag hört så mycket om men inte alls kopplat att det ligger i Danmark förrän det senaste året. Har trott att det var ett eget litet land, typ som Vatikanstaten. Det är som ett helt eget litet samhälle mitt i Köpenhamn. Där har tiden stått stilla och helt egna regler gäller där. De säljer gräs, hasch och allt möjligt öppet på gatan och folk går omkring med masker för att skydda sin identitet och hippsters har tagit över staden som tycker att flower power äger. Det var mycket större än jag trodde med en sjö, litet torg med marknad, en "gräsgata" där alla är höga, massa lägenheter och små hus. Även lekplatser. Här bor hippsters med sina barn, små familjer som lever i kollektiv och inte vill rätta sig efter samhället. Inga bilar körs här, folk går barfota och utan tröja eller bara ligger alldeles själva i gräset och kollar upp i himlen, konstnärer står med joint i munnen och målar tavlor längs gatorna. Ett HELT eget samhälle olikt allt annat i Skandinavien. Sååå fascinerande. Jag som älskar att resa och uppleva nya kulturer är så glad över att jag fick se detta. Helt sjukt att denna lilla regellösa oas ligger så nära Sverige. 

Såhär står det som Christiania på google:

Christiania grundades 1971, då ett övergivet område som tillhört danska flottan ockuperades. Området ligger i Christianshavn och ockupanterna var hippies med en dröm om ett samhälle i enlighet med hippiekulturen. Än idag lever motkulturen delvis sitt eget liv i området, trots många försök att stänga Christiania. Mycket har dock ändrats och beslut har tagits om "normalisering" av området. 

Christiania är en mytomspunnen del av Köpenhamn. En unik stad i staden, som lockar mängder av nyfikna.

Christiania är cirka 35 hektar stort och ligger i ett grönskande område som cannabis sålts öppet de senaste årtiondena. Polisen har på senare år ökat spaningen på vad som passerar in- och ut genom området., på båda sidorna av den gamla vallgraven i stadsdelen Christianshavn. Fristaden drar till sig massor av besökare, som lockas av spänningen och mystiken kring denna säregna stadsdel och dess invånare.

 

Det finns tre ingångar till Christiania. Huvudingången på Prinsessgade leder direkt in till ökända Pusher street, där lättare droger som cannabis sålts öppet de senaste årtiondena. Polisen har på senare år ökat spaningen på vad som passerar in- och ut genom området.

Invånarna i denna annorlunda del av Köpenhamn är en brokig blandning av hippies, miljökämpar, konstnärer, hantverkare, fritänkare och människor med alternativa livsstilar. Tecken på alkohol- eller drogrelaterade missbruksproblem är vanligt.

Tre gula prickar på röd botten är symbolen för Christiania och den syns på flaggor, skyltar och pins överallt. Christiania har kollektivt självstyre, de viktigaste besluten tas på stormötet. I fristadens regelverk står bland annat att där inte får förekomma tung narkotika, vapen eller våld.

 

Det som är så fascinerande är att de som tog över Christiania efter att den gamla militärbasen lagts ner har lyckats bevara stället och känner så stark samhörighet till det här samhället att allt där går utanför Danmarks lagar. Ingångarna till "samhället" är helt öppna, man kan gå in och ut hur som helst - vem som än vill. Även polis. Men det är inte längre lönt, så alla bara låter Christiania vara och leva sitt egna liv med egna regler. 

 

Tyvärr var det fotoförbud mitt på torget och marknaden, så fick tyvärr inte ta bild där allt såldes. Kändes som om man va i en skräckfilm när alla stod och sålde droger öppet i sina masker och huvor som de dolde ansiktet med. Obehagligt! 

Efter en helt perfekt dag avslutade vi med en glass innan vi tog tåget hemåt igen.

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas