vendelawendt

SKOLLOV

Här borta är det just nu skollov i två veckor vilket betyder att jag har båda tjejerna. Ingen skola, inga aktiviteter, simningen eller tider att passa. Faktiskt riktigt skönt att själv kunna planera dagarna fullt ut. Så idag åkte vi till George Street för lite lek och scooteråkning på förmiddagen med Emma och hennes lilltjej. Var hur mysigt som helst och vi avslutade med en kaffe på ett mysigt kaffe innan jag och mina små körde vidare.

Nästa ställe vi åkte mot var Faulkner Volacon Park där vi mötte upp Marcus och småkillarna som han passar för ännu en playdate. Det var första gången tjejerna träffade den största killen som Marcus har hand om eftersom han annars har skola varje dag. Storkillen är bara ett år äldre än min stortjej så de kom riktigt bra överens. Alla fyra barn sprang omkring och lekte och även jag och Marcus var med i deras springlekar. Vi hade allihop hur roligt som helst. 

Vädret har även varit underbart hela dagen. Soligt och 28 grader så jag invigde min nya playsuit som jag köpte förra veckan. När vi var hemma igen på eftermiddagen runt 15.00 efter över 6 timmars bus och lek så såg jag att jag hade tydliga linjer efter axelbanden, scooore. Så himla härligt med lite färg.

 

Nu på kvällen stack jag iväg för ett CXworxpass och efter det blandade jag kondition och styrka inne på gymmet i 50 minuter. Jag har även börjat gå på yoga på tisdagar, vilket är hur skönt som helst. Har aldrig fastnat för det förut, men har börjat lära mig att uppskatta en timmes yogapass nu. Så himla skönt och avslappnade att få sträcka ut alla muskler och bara koppla av. Dessutom tränar man även musklerna på ett helt annat sätt och gör dem mer uthålliga.

Igår följde Emma med mig på yogan och innan dess har jag gått två gånger med Elina. Hade nog inte varit lika roligt att gå på det själv, men nu när jag kommit in i det så hoppas jag att det blir en rutin och att jag kommer hålla fast vid det. 

 

GLOUCESTER TREE DEL 3

Efter att ha bestökt Denmark och de vackra stränderna som fanns där så fortsatte vi upp mot Pemberton på vår roadtrip. Det var en liten avstickare på väg till Margaret River men vi ville så gärna besöka det kända stället Gloucester Tree. Det är ett 53 meter högt träd med små stålpinnar som slingrar sig hela vägen upp som man kan klättra på. Snackade med ett äldre australiensiskt par nedanför trädet som berättade att de pinnarna sattes fast i trädet för många många år sedan för att man skulle kunna klättra upp och se över hela skogen ifall det pågick någon skogsbrand. Det är väldigt vanligt här i Australien och framförallt på sommaren när allt är snustorrt och det är 40-45 grader. Så allra högst upp i trädet har de byggt en stor plattform som man kan stå på. 

Jag är otroligt höjdrädd och bara av att stå där nere och kolla upp fick mitt hjärta att börja banka hårdare. Och min mage började göra ont när jag såg alla andra som klättrade upp och hur pinnarna sviktade till under dem för varje fotsteg de tog. Men jag satt där nere och bara "Kom igen nu, vi måste klättra upp. Det här är vår enda chans eftersom vi antagligen aldrig kommer komma hit igen. Det kommer vara skittufft, men det är bara att göra det". Så vi gav oss av, men efter ca 4-5 meter så skakade jag som aldrig förr och klamrade mig fast vid pinnarna och vågade knappt titta nedåt. Blev alldeles stel och kunde knappt röra mig så jag fick försöka ropa efter Marcus som redan var en bra bit upp att jag skulle vända tillbaka. Så jag kom inte så långt innan jag vände, men jag försökte i alla fall och det var nog tur att jag inte fortsatte. Det var så himla stort avstånd mellan varje pinne så när jag tittade uppåt samtidigt som jag klättrade så missade jag pinnen varenda gång. I och med att det är ett vanligt träd i en helt vanlig skog som man själv får klättra upp på utan sele eller någonting så kände jag att ifall jag hade fortsatt och fått panik där uppe eller missat en pinne så hade det kunnat gå rikigt illa.

Men Marcus fortsatte hela vägen upp och fick se den otroliga utsikten. Så himla synd att jag inte fick uppleva det, men det var roligt att i alla fall ha fått vara där och sett detta kända träd.

Utsikten från toppen av trädet

ALBANY--> DENMARK DEL 2

Efter att ha besökt Emu Point och sett soluppgången där lördag morgon körde vi vidare mot Denmark. Där besökte vi Green pools och Elephant rocks. När vi först som dit var det alldeles molnigt och duggregnade lite till och med. Men det klarnade upp efter en stund och blev hur vackert som helst. Här passade vi även på att äta lite frukost i bilen. 

När vi gick nerför den mysiga lilla trappan omringad av klippor och stora växter ner mot stranden och Elephant rocks så såg vi en jättestor ödla på nästan 35-40cm ligga på en klippa precis bredvid oss och sola. Så hima häftigt att se! Sen när vi kollade oss omkring så såg vi tre stycken till som gick omkring på klipporna, på sanden precis under trappan där vi gick och klättrade på växterna bredvid oss. Alla var så gigantiska jämfört med de små ödlorna på knappt 5cm som man ser överallt inne i Perth. Riktigt häftigt att ha sett! Fick tyvärr ingen bra bild på dem men ni kan se två allra längst ner.GREENS POOLELEPHANT ROCK

För att komma till Elephant rock fick man gå längs denna lilla mysiga trappa och sedan följa sanden nere på botten mellan gigantiska klippor innan man såg denna passage som man fick gå igenom innan man kom ut till stranden med det glittrande havet och alla stora klippor och stenar som var minst lika stora om elefanter, de flesta var till och med nästan tre gånger så stora som en elefant.Två bilder på ödlorna, tyvärr kan man inte riktigt se hur stora de faktiskt var.

PERTH --> ALBANY DEL 1

Som jag skrev tidigare idag påbörjade jag och Marcus vår roadtrip i fredags ca 14.30 med att köra söderut ner mot Albany. Det tog 4,5h i bil och vi tillbringade tiden med att lyssna på musik, snacka på om allt möjligt, lyssna på poddcasts och bara njuta av den vackra naturen utanför bilrutorna. Vi stannade och tankade på de få bensinstationer vi körde förbi eftersom detta är ett så otroligt stort land och vi har hört många skräckexempel på folk som fått slut på bensin mitt i ingenstans. På vissa ställen i Australien måste man t.o.m. ha en extra bensindunk i bilen eftersom vissa sträcker är så långa att tanken inte kommer hålla sig mellan de två närmaste stationerna. Så vi tog det säkra före det osäkra och fyllde upp bilen på alla ställen som vi körde förbi. Det var jättefint väder ute så vi körde med rutorna nere och kollade på landskapet utanför samtidigt som vi spanade efter kängurus. Vi såg en massa påkörda längs vägen tråkigt nog, men inga levande alls. Det var lite synd eftersom vi hade hoppats på att se några stycken.Strax innan 20.00 var vi framme i Albany och checkade in på Ace Motor Inn, det var det absolut billigaste hotellet som vi kunde hitta i Albany, och priset låg på ca 100 dollar för oss båda vilket är ca 560 svenska kronor.

På lördagen hade vi ett fullspäckat schema med en lång lista på platser vi gärna ville besöka på väg upp mot Margaret River. Det tar ca 4-5h att köra raka vägen beroende på trafiken, så därför kände vi att vi var tvugna att gå upp tidigt för att hinna med allt vi ville. Vi hade ställt klockan på ca 7, men jag vaknade redan klockan 5 och kunde inte somna om så vi gick upp då och duschade, packade in allt i bilen och begav oss mot Emu Point som var vår första destination. Det är en jättevacker hamn och strand i Albany som är väldigt känt. Eftersom vi var uppe så tidigt så hann vi dit lagom till soluppgången. Så himla vackert att se solen stiga och färga himmeln orange och se havet glittra runt båtarna. Otroligt vackert och fridfullt! Det enda som hördes var fåglarna som kvittrade. 

ROADTRIP

Hej på er! Ja, det här med att blogga och uppdatera regelbundet är inte riktigt min grej tydligen. Det är så lätt att man faller in i alla vardagsrutiner och helt enkelt inte hinner med det alls. Men såfort jag åker bort en helg och hittar på en massa skoj så kommer motivationen tillbaka och jag vill fortsätta uppdatera och dela med mig av allt.

Idag, måndag, så är det public holiday här i Australien vilket är en röd dag. Så alla har varit lediga idag, inklusive jag. Så förra veckan började jag och Marcus planera en roadtrip inför denna långhelg och började ringa runt för att hyra bil, boka hotellnatt första natten och sen camping. Vi planerade, kollade upp allt vi ville göra, höll på med kartor och appar för att se vilken väg som var smidigast att köra osv. Så i fredags runt 14.30 gav vi oss av i vår lilla fullpackade hyrbil och styrde söderut ner mot Albany. Tog ca 4,5 timme dit och vi visste att vi inte skulle vara framme förrän ganska sent så därför hade vi bokat ett hotell i Albany för den natten så vi skulle slippa sätta upp tältet osv. 

Sen skulle vi under resten av dagarna följa kusten upp mot Margaret River, vidare mot Bunbury och sen idag (måndag) hem till Perth igen. Det blev en helt underbar och lyckad roadtrip och jag är alldeles utmattad nu efter helgen.

Här kan ni se två kartor, en över hur vi körde första kvällen från Perth ner till Albany, och en karta över hela Australien med sina sju stater. Jag bor i den allra största staten Western Australia, och ni kan se på den första bilden hur vi körde vår första kväll. Det tog som sagt 4,5h och sen fortsätta hela kustvägen tillbaka till Perth. Den här lilla roadtripen tog hela långhelgen och vi körde, körde och körde. Det kanske ser ut som vi kört massor, men kollar man sen på den andra kartan så får man verkligen perspektiv på hur stort Australien verkligen är. Kan ni leta upp den stora staten Western Australia och lokalisera den största staden som är utpekad? Därifrån körde vi och rakt ner mot kusten. Vi har alltså lagt en hel helg på att köra runt och vi har knappt sett en hundradel av hela Australien, då förstår man hur stort det här landet verkligen är! 

CLOUD FOREST

Ännu ett ställe som jag och Marcus besökte i Singapore var Cloud Forest. Det är ett superhäftigt ställe inuti en stor glaskupol där de har återskapat en regnskog med växter, klimat, vattenfall osv. Hur fint som helst!

HELIX BRIDGE

En sevärdhet som vi bland annat besökte i Singapore var deras kända bro "Helix Bridge" som snurrar sig över floden som flyter genom staden. Den gick från det kända hotellet Marina Bay Sands över till Marina Bay och resten av staden. Hur fin som helst och på kvällen lystes den upp av hundratals små lampor. En lite rolig sevärdhet att besöka med helt sjukt fin utsikt över staden och skyskraporna. 

CHINA TOWN

I fredags började vi dagen med en sväng till China Town. Från vårt hotell tar det ca 15min att gå till China Town så det är inte alls långt. Där var hur mysigt som helst och vi gick omkring och kollade på alla små statyer, tempel, mysiga butiker, klassiska asiatiska rislampor osv. Kan helt klart rekommendera alla som ska till Singapore att besöka China Town.

MARINA BAY

SINGAPORE

Just nu befinner sig jag och Macki i Singapore. Vi landade sent torsdagskväll och har hittills haft fullt upp från morgon till kväll. Staden är helt otroligt vacker och vi har haft fantastiska dagar. Så himla mycket att se och göra.
Vi bor på Carlton City Hotel som är en skyskrapa mitt i smeten med gångavstånd till China Town, några kända tempel osv. Även till Marina Bay om man inte har något emot att gå. Första dagen gick vi omkring konstant i 6h och såg verkligen supermycket. Har massor av bilder att visa men börjar med några på vårt hotellrum:

SERPENTINE FALLS

I söndags åkte jag ner till Serpentine National Park tillsammans med Jade och Lee. Det är en jättefin park där det skuttar omkring vilda kängurus, där finns massor av ytor för att ha picknick och grilla, vandringsleder, vacker natur och några vattenfall. Har hört talas om detta stället på internet när jag googlat vad det fnns att göra i Perth så jag bestämde mig lite spontant i söndags för att åka dit. Tyvärr kunde inte Marcus följa med, men vi får helt enkelt åka dit fler gånger. Ser ni lilla bebisen i känguruns ficka? Så himla liten och söt. 

JAMIE'S ITALIAN

Igår runt 17.00 tog jag bus och sen tåg in till Perth City för att möta upp Macki. Vi gick runt lite i Perth och kollade i butiker innan vi gick upp till rooftop-baren The Aviary. Tog bara en coca cola medan vi väntade på att Jade och Lee skulle komma in i stan. De va framme runt 19.30 och då gick vi tillsammans till Jamie's Italian som är Jamie Olivers egna restaurang här i Perth. Har hört massor om den restaurangen och det var verkligen jättegott. Inte alls så dyrt som jag trodde, men där var otroligt mycket folk för att vara en tisdag. Vi fick sitta ett tag i baren för att vänta på bord, men det var helt klart värt väntan. Så himla skönt att våren är här och det blir varmare och varmare för varje dag. Under dagen igår var det uppåt en 30 grader, och till och med när jag och Macki vandrade omkring i stan så var det fortfarande 26 grader fast det var efter 18.00. Otroligt skönt!

COOGEE BEACH

Tänk att det redan är den 8e September. Helt galet. Om endast två veckor har jag redan varit här i fem månader. Förstår ni? FEM månader! Tiden bara springer förbi, och så gör även årtiderna. Den 1a September är det officiellt vår här i Australien och det märks verkligen på vädret. De senaste dagarna har det varit ca 26 grader och hur skönt som helst. Så igår tyckte jag och Mari att det passade bra med en stranddag. Vi packade bilarna fulla av badkläder, solkräm, barn och lite picknick och körde ner till Coogee Beach för en heldag. Vi doppade fötterna i vattnet, byggde sandslott, lekte på stranden och hade det allmänt mysigt.

Otroligt hårt liv man har som au pair i Australien. 

COTTESLOE

Mötte upp Elina för en powerwalk längs Cottesloe beach. Det måste vara den finaste stranden i hela Perth! Vi gick längs med hela stranden i några kilometer tills strandpromenaden övergick till ett joggingspår och gick upp längs några kullar. Högst uppe på kullen hade vi utsikt över hela stranden och havet år väster, och över hela staden med sina vackra skyskrapor åt öster. Hur fint som helst! Efter ett tag vände vi om igen och gick längs sanden tillbaka. Så mysigt att gå barfota och känna vattnet mot fötterna.

SWAN VALLEY

Vilken helg det har varit! Har haft fullt upp varenda dag och hunnit med att se en massa nya ställen.
Bland annat så åkte jag upp till Macki i lördags för att spendera dagen med honom och hans värdfamilj. De tog med oss båda till Swan Valley som är ett område i norra Perth med en massa farmar. Det finns två huvudgator som är några kilometrar långa och längs dessa ligger det alla möjliga slags farmar.
Vi började med att besöka en kaffefarm och provade även deras olika kaffesorter:

Sen åkte vi vidare till en chokladfarm:

Efter det åkte vi vidare till en honungsfarm där de även hade en massa kor som man fick klappa och mata. Det var väldigt kul att få se bikuporna och äta honungen med sked så som den ser ut innan man pressar ur den flytande honungen. Väldigt speciellt när man kunde känna de krispiga och hårda delarna från själva kupan. 
När vi var klara på honungsfarmen åkte vi till Duckstein, som är en väldigt mysig tysk restaurang. Där käkade vi schnitzel till lunch, innan vi fortsatte till en vinfarm. Det ser så fint ut med deras vindruvsodlingar som sträcker sig så långt ögat kan nå i små perfekta gångar. Marcus, hans värdpappa och pojkarna gick ut på en stor gräsmatta för att spela lite footy medan jag, hans värdmamma och hennes väninna gick in på lite vinprovning.Efter vinprovningen gick vi ut till killarna och in till stället som låg precis bredvid, vilket var ett litet ostställe. Vi köpte en ostbricka och satte oss på deras terass på baksidan med jättefin utsikt över åkrarna. 
Det var vår dag i det underbara Swan Valley.