vendelawendt

AUSTRALIEN - vad behövs ifall man ska vara borta ett år?

Det är mycket att tänka på och fixa ifall man ska spendera några månader upp till ett år utomlands. Jag har fixat allt inför min helt själv och inte gått via en förmedling. Det har varit väldigt skönt att inte behöva göra massa extragrejer som t.ex. skriva ett "host family letter", göra en videopresentation om sig själv, gå på intervjuer osv som man behöver om man bokar via ett företag. Och det har varit skönt att slippa lägga massa extra tusenlappar på det. Jag har sparat ca 20.000kr på att åka privat. Och är så otroligt skönt! Men jag har definitivt behövt lägga ner mer tid på att göra research, kolla upp allt som behövs, fixa med alla papper själv. Men det har bara varit spännande och roligt att själv få fixa allt och verkligen få bevisa för mig själv att jag klarar detta och få se allt falla på plats efterhand. Som tur är har jag haft en otroligt snäll värdfamilj som jag kunnat ställa frågor till och även deras nuvarande au pair som jag ska ta över efter har varit jättesnäll och förklarat en hel del för mig. 

Tänkte nu sammanfatta lite viktiga saker som man måste fixa och som kan vara bra att ha om man ska göra något liknande.

Vill du åka som au pair kan du anmäla dig på den här sidan. Det är en hemsida där skandinaviska au pairer kan hitta skandinaviska värdfamiljer runt om i hela världen. Det är alltså inte bara familjer i Australien som man kan komma i kontakt med här. Man fixar allt privat, men det här är en bra plattform att hitta familjer på. Tänk på att tänka förnuftigt och skypa med familjen, barnen osv innan du bokar biljetter och åker dit. Gör även ett litet skriftligt kontrakt så ni båda vet vad som gäller angående lön, arbetstimmar, arbetsuppgifter osv.

Man kan även åka på Work and travel, t.ex. med det här företaget - detta är ett annat bra sätt att vistas en längre tid i Australien. Att åka på work and travel är helt enkelt att backpacka, men istället för att spara ihop pengarna innan så gör du det på plats. Förmedlingen hjälper dig att fixa med allt det praktiska och de hjälper dig även med jobb, fixa intervjuer boende osv. Så ska du resa runt är detta perfekt, vart du än åker hjälper förmedlingen dig med jobb även om det bara är för några dagar på genomresa eller ifall du vill stanna där upp till ett halvår. 

Internationellt körkort ansöker du om här. Ska du bo en längre tid utomlands behöver du ett körkort på engelska, och det enklaste är att ansöka om ett internationellt körkort. Detta fungerar även bra som ID utomlands så du slipper släpa på ditt pass. Åker du med en förmedling är körkort alltid ett krav, men inte ifall du åker privat.

Working holiday visa ansökerdu om här. Är det ditt första visum i Australien är det "First Working Holiday Visa (417)" du ska ansöka om. Då får du vistas i Australien i upp till ett år och resa runt, turista samt arbeta. Dock får du inte arbeta hos en och samma arbetsgivare längre än ett halvår. 

Ska du åka som au pair till USA så kan man inte göra det privat. Visum till USA är väldigt komplicerat, det enklaste är att söka är att åka som turist på ett ESTA-visum, men då får du bara vara där i tre månader och absolut inte under några omständigheter jobba. Men åker du via en förmedling så får du ett giltligt visum i upp till ett år! Men det kan du inte ansöka om själv. 

Billiga och bra flygbiljetter hittar du på Kilroy.se. De har rabatterade biljetter specifikt för ungdomar samt backpackers. Åker du till Australien behöver du inte ha en returbiljett bokad, som man behöver till t.ex. USA. Men man får tänka på om man åker dit på en enkelbiljett att i alla fall ha pengar på sparkontot till en returbiljett. För trots att man får billiga och bra biljetter på t.ex denna hemsida ligger priserna ändå på 5.500-6-500 kr för en enkelbiljett. Kan vara bra att veta så man inte står där med 0.00kr på kontot när det väl är dags att åka hem. 

Skaffa ett IYTC-kort här. IYTC står för International Youth Travel Card och kostar 100kr. Det här kortet fungerar även som ett ID utomlands, och det ger dig rabatt på flygbiljetter via Kilroy.se, samt rabatt på massor av restauranger, hostels, hotell osv runt om i världen. Perfekt om man ska backpacka!

Har du synfel, så se till att du har ett par glasögon med dig med rätt styrka samt linser och linsvätska för så många månader som du ska vara där. Att inte se ordentligt när man är på sitt livs äventyr är inte roligt. Och att få ont i huvudet för ens glasögon eller linser inte har rätt styrka är heller inte roligt. När man väl är borta vill man inte tänka på att behöva skaffa nya linser ifall man tagit med för lite och de tar slut. Tänk på att ha med för så länge som du ska vara borta!

Tänk på att säga upp alla abonnemang - som gymkort ifall du har autogiro med uppsägningstid, spotify eller netflix-prenumerationer om du t.ex. ska backpacka och ändå inte kommer ha användning för det. 

Ifall du planerar att ta med din mobil, så måste du fundera ut vad du ska göra med mobilabonnemanget. Kommer du ha råd att fortsätta betala det när du är borta? Eller kommer din familj göra det under tiden? Jag började nyligen betala mitt abonnemang själv, så blev lite stressad när jag tänkte på vad jag skulle göra med det. Men min familj hade planerat att betala det när jag var borta, men jag kom på den genialiska idén att min bror kan ta över abonnemanget eftersom hans ändå går ut i april när jag åker, samt att jag har ändå mer surf så han kommer bli uppgraderad. Då kommer hans gå ut, och de kommer fortfarande ha tre abonnemang att betala istället för fyra. Tänk även på att kolla ifall din mobil är operatörslåst, och ifall den är det måste du låsa upp den innan du åker så du kan sätta i ett utländskt sim-kort. Har du telenor och din mobil köptes efter sommaren 2014 så är den inte operatörslåst, annars är alla andra mobiler köpta med andra abonnemang operatörslåsta och endast sim-kort från den operatören fungerar i mobilen. 

Du kan kolla vilka vaccinationer som rekommenderas här. Nu är Australien ändå ett i-land som kommit lika långt i utvecklingen som Sverige, men det är ändå så otroligt långt bort och med helt andra växter, djur och sjukdomar än här. Dock får man tänka efter noga när man ska vaccinera sig och inte ta emot vilka sprutor som helst. Jag själv känner mig endast trygg med att vaccinera mig med vaccin som funnits i minst 10 år så jag verkligen vet att det är ett säkert vaccin utan allvarliga biverkningar eller risker. 

Vad har du för försäkringar? Jag var faktiskt lite osäker på det här, och även min familj hade inte 100% koll på ifall de jag har är tillräckligt bra för att spendera ett år utomlands. Jag har fixat massa papper från mitt försäkringbolag som läkaren ska fylla i ifall jag hamnar på sjukhus och som sen ska skickas in så jag får ersättning, men jag är inte helt säker på hur mycket det täcker. Täcker det allt? Så jag mejlade faktiskt till mitt försäkringbolag nu i veckan och frågade ifall de försäkringar jag har räcker eller ifall jag borde komplettera med andra. Så himla surt ifall något händer och jag står där helt själv och alla kostnader hamnar på mig. Därför tyckte jag att det va lika bra att kolla upp det innan jag åkte. Att betala lite extra för en bättre försäkring är helt klart värt det ifall något skulle hända.

Ja, det var allt jag kom på just nu och jag tror detta är det viktigaste att fixa inför sin resa. Sen andra småsaker som packning är också viktigt att tänka på, men det vet man nog bäst själv vad som behövs inför just den resan du ska åka på. Jag hoppas i alla fall att jag kanske hjälpte några på traven! 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas